Brf Hammarby Strand

Sidan uppdaterad 2024-11-25
Till innehåll

Lägenheten > Ombyggnad/reparation
 


Ombyggnad och renovering
 
 
 
Ombyggnad och renovering
 
Föreningen är inte negativ till att boende vill renovera eller göra förändringar i sin lägenhet. Det viktiga är att förändringarna inte påverkar fastigheten eller andra boende på ett negativt sätt.

(§) All ombyggnation kräver styrelsens tillstånd.  Med ombyggnation avses ändring av planlösning (riva/sätta upp/flytta väggar), förändringar i ledningar för vatten,avlopp, värme eller ventilation. Som ombyggnation räknas också förändringar i befintliga installationer som kan ha inverkan på fastigheten. Ett exempel på detta är byte av kök som, om det inte görs enligt branschregler, kan leda till vattenskador som belastar föreningen.

(§) Ändringar i bärande väggar kräver dessutom bygglov som söks och bekostas av bostadsrättsinnehavaren.

 
(§) Arbeten får inte påbörjas innan styrelsen gett sitt tillstånd.  
 
Lämna in din ansökan i god tid, styrelsen sammanträder normalt var 4-5 vecka (ej Juli).

(§) Det är inte tillåtet att göra ingrepp i utrymme som föreningen ansvarar för (Se stadgarna §29).

(§) Alla kostnader som bostadsrättsinnehavaren orsakar genom ingrepp i fastigheten bekostas av bostadsrättsinnehavaren.

Ändringar eller renoveringar som görs utan styrelsens tillstånd kan leda till krav på återställande och krav på ersättning för kostnader som föreningen drabbats av.

(§) Tillåtna Arbetstider

Viktigt! Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att se till att entreprenören upplyses om reglerna för renovering och gällande arbetstider.
Att borra, spika, använda elverktyg eller på annat sätt åstadkomma buller är endast tillåtet:
  • måndag – fredag mellan kl 08:00–18:00
  • lördag-söndag (samt helgdagar eller dag före helgdag)  mellan 10.00-15.00
Bilningsarbeten eller motsvarande oljud är endast tillåtet
  • måndag-fredag 09.00-16.00 och högst två timmar per dag. Vid dessa arbeten får inte fönster/balkongdörrar vara öppna.
  • Dessa arbeten får absolut inte utföras under lördagar-söndagar eller helgdagar/dag före helgdag.
För mer info angående regler för ombyggnad/renovering, se "Regler under ombyggnaden/renoveringen" nedan.


Så här ansöker du
 
  1. Fyll i blanketten Avtal/ansökan för ombyggnad/renovering av lägenhet i Brf Hammarby Strand".
  2. Komplettera med en ritning/skiss som visar hur det ser ut idag och en ritning/skiss som visar hur du önskar att det ska se ut, samt teknisk beskrivning gällande arbeten för vatten, VVS, el och ventilation.
  3. Komplettera med entreprenörs/hantverkares behörighetsintyg (Säker Vatten, GVK, BKR) samt ansvarsbevis/ansvarsförsäkring.
  4. Sänd in ansökan med behörighetsintyg och annat underlag till styrelsen.
  5. Om styrelsen bedömer att det behövs ytterligare information begär styrelsen in kompletterande uppgifter. Ju tydligare ansökan är, desto fortare går processen.
  6. Viktigt! Vid större ombyggnader som berör föreningens ansvarområden, behövs en mer omfattande utredning som kan ta upp till en månad. Ta detta med i beräkningen när ni sänder in er ansökan.
  7. Styrelsen behandlar normalt ansökan på nästa ordinarie styrelsemöte. Ett tillstånd är normalt förenat med krav på besiktningar som bekostas av den sökande.
  8. Om du får ansökan beviljad, följ de regler som anges nedan.
 

Att tänka på vid planeringen
 
  1. Anlita endast professionella och certifierade hantverkare (Säker Vatten, GVK, BKR) och begär in de behörighetsintyg som ska bifogas ansökan.
  2. Ta referenser på dem du tänker anlita
  3. Kontrollera att företaget har en gällande (betald) ansvarsförsäkring (s.k. ansvarsbevis)
  4. Viktigt! Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att se till att entreprenören upplyses om reglerna för renovering och gällande arbetstider.
  5. Informera boende i er port med anslag på anslagstavlan i porten om att ombyggnad/renovering ska utföras och hur länge den beräknas pågå. Gör samma sak i närliggande portar.
  6. Krävs avstängning av inkommande vatten måste detta aviseras i porten i god tid (3 dagar innan), så att övriga boende har fått kännedom om detta.


(§) Ombyggnad/renovering av bad och toalett
  1. Vattenskador på grund av felaktigt monterad vattenanslutning i våtrum eller felaktigt utförd tätning i våtrum kostar både dig och föreningen stora pengar och kan i värsta fall göra lägenheten obeboelig under lång tid för reparation och sanering.
  2. Alla arbeten i våtutrymmen samt  ändring av vattenanslutning kräver styrelsens tillstånd (det kan gälla byte av ytskikt, omdisponering av inredning och ändrad funktion).
  3. Vid renoveringen gäller Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV) samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).
  4. De hantverkare som utför arbeten måste ha behörighet enligt Säker Vatten, GVK/BKR. Motsvarade gäller också för el- och ventilationsarbeten.
  5. Om arbetet innebär bilning i golv ska detta tydligt anges i ansökan. En besiktning ska genomföras innan igengjutning av golvet. Besiktningen sker på bostadsrättsinnehavarens bekostnad.
  6. Vattenburen golvvärme får ej installeras.
  7. Avstängningskranar (Ballofix) för vattenavstängning ska finnas väl synliga och åtkomliga. Ballofixerna får inte byggas in. Ballofixerna är bostadsrättsinnehavarens ansvar.
  8. Viktigt! Inspektionslucka och skvallerrör för rörstam/slits får ej tas bort eller blockeras samt vara väl synlig. Dessutom ska skvallerrör och tätskikt i slitsbotten följa de regler som gäller för aktuell version av Säker Vatten (utförande av tätskikt i slitsbotten och dimension/dragning/anslutning gällande skvallerrör). Kostnad för detta belastar bostadsrättsinnehavaren.
  9. Om entreprenör med rätt behörighet bedömer att golvbrunn måste bytas, så ska detta ske på bostadsrättsinnehavarens bekostnad.
  10. Beträffande vattenrörsom byggs in i väggen måste montaget utföras på det sätt som Säker Vatten kräver, dvs med dubbla tätskikt och skvallerrör.
  11. All montage/uppställning av badrumsutrustning ska ske på ett sådant sätt att stamspolningkan genomföras utan att utrustningen behöver demonteras/lyftas bort. Med detta menas enkel access till avloppsrör/golvbrunn. Om detta krav inte uppfylls. åligger det bostadsrättsinnehavaren att tillse att detta blir utfört innan stamspolning. OBS! Detta är mycket viktigt när det gäller installation av duschkabin med låg tröskel och/eller ingen löstagbar front samt installation av badkar utan löstagbar front.
 12. Om någon förändring sker i rummets ventilationsom kan påverka luftflödet, ska en ny luftflödesmätning utföras och
      dokumenteras. Protokoll/intyg från denna luftflödesmätning ska tillställas styrelsen. Frånluftsdon måste vara av metall
      och låsbart samt tillåta rengöring av frånluftskanal och uppmätning av luftflödet.
 13. Efter utfört arbete skall styrelsen informeras och ev. besiktning/syn beställas. Styrelsen har rätt att under ombyggnaden göra
      underhandsbesiktning/syn.
 14. Ombyggnaden/renoveringen ska dokumenteras i kvalitetsdokument för BBV, Säker Vatten, MVK, Ventilation alt. egenkontroll.
      Kopior på dessa dokument ska skickas till styrelsen efter slutförd ombyggnad/renovering.
   
 
(§) Ombyggnad/renovering av kök eller i anslutning till kök
  1. Vattenskador på grund av felaktigt monterad vattenanslutning i kök kostar både dig och föreningen stora pengar och kan i värsta fall göra lägenheten obeboelig under lång tid för reparation och sanering.
  2. Ingrepp i rördragning för vatten, avlopp och ventilation kräver godkännande från styrelsen.
  3. Vattenledning till diskmaskin ska ha en lätt åtkomlig avstängningskran ovan bänk. Dessutom ska diskmaskinens avloppsslang fästas under diskbänken eller i väggen med en rörklammer.
  4. Avstängningskran (Ballofix) för vattenledning till tappkran m.m. ska finnas synliga och lätt åtkomliga under diskbänk. Ballofixerna är bostadsrättsinnehavarens ansvar.
  5. Avloppskvarn får ej installeras, då föreningens avloppsrör har otillräcklig dimensionering och vissa fall för dålig lutning på horisontella rör för att klara av ”sörjan” från en avfallskvarn. Denna "sörja" kan också orsaka frätskador på avloppsrören, vilken i sin tur resulterar i läckage från rören
  6. Under diskbänk, diskmaskin, kyl, frys, ismaskin eller dylikt, ska det finnas ett underlägg (läckageskydd), som möjliggör tidig upptäckt av vattenläckage. Det måste också finnas en öppning nederst i golvsockeln (där sådan finns), så att läckande vatten kan komma ut. Läckageskyddet får ej kapas av, utan mynna utanför golvsockeln. Se Vattenskydd i kök. Komplettera gärna med läckagelarm.
  7. Det ska för att möjliggöra stamspolning antingen finnas en renslucka i avloppsstam från diskho eller möjlighet att enkelt lyfta upp diskbänkens avlopp från anslutningen i golvet utan att skada någon tätning. Se Vattenskydd i kök. All montage av köksutrustning ska ske på ett sådant sätt att stamspolning kan genomföras utan att utrustningen behöver demonteras. Om detta krav inte uppfylls, åligger det bostadsrättsinnehavaren att tillse att detta blir utfört innan stamspolning.
  8. Vid allt arbete med vattenanslutningar samt vid installation av tappkran, diskmaskin och andra vattenanslutna apparater gäller föreskrifterna i Säker Vatten.
  9. Viktigt! Inspektionslucka och skvallerrör för rörstam/slits får ej tas bort eller blockeras samt vara väl synlig. Dessutom ska skvallerrör och tätskikt i slitsbotten följa de regler som gäller för aktuell version av Säker Vatten (utförande av tätskikt i slitsbotten och dimension/dragning/anslutning gällande skvallerrör). Kostnad för detta belastar bostadsrättsinnehavaren.
  10. Motordriven fläkt får inte kopplas till fastighetens ventilation.
  11. Även enbart utbyte av spiskåpa kräver styrelsens tillstånd, då det kan påverka ventilationen.
  12. Om spiskåpan ersätts med kolfilterfläkt, skall ett låsbart ventilationsdon monteras i den kvarvarande ventilationskanalen och vara lätt tillgängligt för rengöring och uppmätning av luftflödet. Se Installation kolfliterfläkt.
  13. Efter det att punkt 10 eller 12 är utförda, ska luftflödet kontrolleras genom en luftflödesmätning som dokumenteras i ett mätprotokoll/intyg med angivande av uppmätta luftflödesvärden. Kontrollen bekostas av den boende och protokollet/intyget tillställs styrelsen. Grundflöde (stängt spjäll) ska vara 10 l/s och forcerat flöde (öppet spjäll) ska vara ung. 30 l/s.
  14. Efter utfört arbete skall styrelsen informeras och besiktning/syn beställas. Styrelsen har rätt att göra underhandsbesiktning under ombyggnaden.
  15. Ombyggnaden/renoveringen ska dokumenteras i kvalitetsdokument för Säker Vatten, Ventilation alt. egenkontroll. Kopior på dessa dokument ska skickas till styrelsen efter slutfört arbete.

       
       
      Regler under ombyggnaden/renoveringen
       
      (§) Tillåtna Arbetstider
       
      Viktigt! Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att se till att entreprenören upplyses om reglerna för renovering och gällande arbetstider.
      Att borra, spika, använda elverktyg eller på annat sätt åstadkomma buller är endast tillåtet:
        • måndag – fredag mellan kl 08:00–18:00
        • lördag-söndag (samt helgdagar eller dag före helgdag)  mellan 10.00-15.00

      Bilningsarbeten eller motsvarande oljud är endast tillåtet
        • måndag-fredag 09.00-16.00 och högst två timmar per dag. Vid dessa arbeten får inte fönster/balkongdörrar vara öppna.
        • Dessa arbeten får absolut inte utföras under lördagar-söndagar eller helgdagar/dag före helgdag.

      Oljudet från borrning och bilning fortplantas genom väggar och tak och därför ska de boende i porten och närliggande portar informeras minst 3 dagar innan arbetet påbörjas, vilka dagar och på vilka tider arbetet skall pågå.
      Den boende ansvarar för att de som utför arbetet är informerade om vilka tider som gäller för byggarbete. Om de tillåtna arbetstiderna inte följs stoppas arbetet.

      (§) Bilning som påverkar befintlig armering
      Om bilning innebär påverkan på armering (t.ex. klippning av armering) för ändring av dragning av avloppsrör, så ska armering återställas på rätt sätt.
      Innan återgjutning sker så måste denna återställning med ny armering dokumenteras med foto och tillställas styrelsen så snart som möjligt. Maila bilderna tillsammans med lägenhetsnummer (3-siffrigt) och adress till styrelsen@hammarbystrand.org.

      (§) Avstängning av vatten
      Boende eller hantverkare får på inga villkor själva försöka stänga av vattnet utanför lägenheten!
      Behöver du stänga av vattnet utanför lägenheten ska du maila till föreningens VVS-firma niklas@ljungedling.se med kopia till styrelsen@hammarbystrand.org. Detta skall ske minst 3 dagar innan vattenavstängningen. Avstängningen ska ske vid tidpunkt som är minst störande för övriga boende.
      Meddela alla (även boende i närliggande portar) minst 3 dagar i förväg på vilken dag och mellan vilka klockslag avstängningen kommer att ske. Sätt även upp anslag på anslagstavlan och i hissen.
      Kostnaden för att stänga av och sätta på vattnet (arbets- och reskostnader) bekostas av den som beställer avstängningen.

      (§) Täck för ventilationen om det dammar
      Om byggarbeten skapar större mängder damm (t.ex vid slipning och bilning), ska ventilationsdonen i dessa rum täckas för att skydda ventilationskanaler och frånluftsfläktar.

      (§) Byggavfall
      Det är inte tillåtet att mellanlagra byggmaterial eller byggavfall (t.ex. i Big Bag) utanför husen på föreningens mark (se kartsidan), vid entréerna eller i trapphus och andra gemensamma utrymmen.
      Det är inte tillåtet att lämna byggavfall, färgrester och lösningsmedel i föreningens soprum.
      Färgrester, lösningsmedel och liknande får inte hällas i avloppet eller i gårdens brunnar. Om detta görs och det orsakar problem, så kommer kostnaden för återställandet att belasta bostadsrättshavaren. Ovanstående avfall får inte heller lämnas i föreningens soprum.
      Hiss och trapphus ska varje dag städas rent från rester av byggmaterial eller byggavfall. 

      (§) Gemensamma utrymmen får inte användas för byggarbeten
      Det är inte tillåtet att använda gemensamma utrymmen för utförande av arbeten, t.ex. vid sågning, slipning, borrning (varken inom- eller utomhus).
      Arbete ska ske inne i lägenheten, ej på balkongen eller i trapphus.

      (§) Information till grannar vid ombyggnad/renovering
      Vid alla renoveringar som innebär störningar för övriga boende, ska du i förväg informera dina grannar.
      Detta görs lämpligen i form av ett meddelande i samtliga brevlådor och på anslagstavlan i trapphuset (även närliggande trapphus, kontakta styrelsen för portöppning).
      På anslaget ange vilken lägenhet det gäller, hur länge arbetet beräknas pågå och även kontaktinformation till dig och/eller ansvarig byggledare.

      (§) Uppställning av entréportar är inte tillåtet
      Det är inte tillåtet att ställa upp entréportarna obevakade.
      De portar som har automatiska dörröppnare/stängare får endast stå uppställda en kortare tid ( ca. 2 min) annars kan de skadas. Om dörrstängarna skadas hålls den boende ansvarig och får bekosta reparationen.

      (§) Hantverkare får ej parkera på gården
      Våra gångvägar på gården är även utrymningsvägar. Därför är det inte tillåtet att parkera på gården eller gångarna och inte heller mellan entréerna Tegelviksgatan 59 och 61.
      Det är tillåtet att köra in fordonet på gården för ur- och ilastning. Fordonet ska därefter köras ut från gården och parkeras någon annanstans.
      Om du har anlitat hantverkare ska du tillse att de informeras om parkeringsreglerna.
       

      Tillbaka till innehåll