Brf Hammarby Strand

Sidan uppdaterad 2024-12-15
Till innehåll

Gemensamt > Sophantering


Sophantering


Sopnedkast
Våra sopnedkast är kopplade till ett större sopsugsystem, som föreningen är delägare i.
(§) Det är viktigt att alla sopor som läggs i dessa sopnedkast är  förpackade i plastsoppåsar. Dessa skall vara ordentligt ihopknutna för att systemet ska fungera utan störningar, alltså inga kartonger eller långa föremål, då risken är stor att detta orsakar ett stopp. Ett sådant stopp kostar föreningen mellan 2 000 och 5 000 kr.

Sopsorteringsrum
Det finns återvinningsrum och grovsoprum i Tengdahlsgatan 47, Nackagatan 18. OBS! Tegelviksgatan 59 endast återvinning.  
Öppettiderna är 7:00 - 22:00. Denna begränsning har tillkommit för att inte störa de boende som bor i närheten  t.ex. ovanför. Dessutom för att hindra obehöriga att vistas i grovsop- och återvinningsrummen, exempelvis uteliggare. Vi har redan erfarenhet av detta.
VIKTIGT! Se till att dörren går i lås efter ert besök.

Generellt gäller att inga kärl får fyllas över kärlkanten! Görs detta får föreningen betala ersättning för den extrahantering som då krävs.

Återvinning av matavfall
Vårt sopsugssystem kan nu användas för återvinning av matavfall.

Gröna plastpåsar med pås-ställning och info-blad är nu levererade till våra återvinnings/grovsoprum på Nackagatan 18 och Tengdahlsgatan 47.
Hämta en rulle gröna plastpåsar och instruktionsbroschyren per lägenhet. Samt en påshållare om ni har behov av detta. Det finns också en påse fästskruvar per hållare.
Påsarna kommer att fyllas på med jämna mellanrum i resp soprum. Meddela styrelsen om de mot förmodan skulle ta slut.

Vad som kan läggas i de gröna påsarna står i det info-blad som också ligger i återvinnings/grovsoprummen. När påsarna är fyllda ska de knytas ihop ordentligt.
De gröna påsarna ska sedan läggas i sopsugen i valfritt soprör. Dessa påsar kommer sedan att separeras längre fram i den centrala sophanteringen.

Vanliga allmänna sopor läggs också i sopsugen som vanligt, dock så får dessa sopor inte läggas i gröna plastpåsar.


För återvinning kan vi i våra återvinningsrum lämna:

Glas och returglas
Återvinningskärl för tomglas.

Papper
Tidningar, förpackningar och wellpapp. Skär, riv platta till förpackningarna för att minska sophanteringskostnaderna!

Plast
Mjukplast, hårdplast och frigolit . Väl rengjorda!

Metallförpackningar
Konservburkar, lock etc. Väl rengjorda!

Lampor och lysrör
Glödlampor, halogenlampo LED-lampor och lysrör.

Batterier
(§) Större batterier (t.ex. bilbatterier) får ej lämnas i återvinningsrummet eller någon annanstans i föreningens gemensamma utrymmen.

Elektroniksopor
(§) Större elektroniksopor som t.ex. TV-apparater, monitorer, större ljudanläggningar, tvätt- och diskmaskin samt kyl, frys, spis får ej lämnas i återvinningsrummet eller någon annanstans i föreningens gemensamma utrymmen.


Till grovsopor kan vi i våra grovsoprum lämna:
Små trasiga saker som får plats i kärlet tex. blomkrukor cykelslangar och däck, barnleksaker, trälådor, läder, porslin, blomjord etc.

(§) Det är inte tillåtet att lämna byggmaterial, dörrar, väggdelar, färg, lösningsmedel och möbler i återvinningsrummet eller någon annanstans i föreningens gemensamma utrymmen.


För återvinning av miljöfarligt avfall och byggmaterial.

Föreningen har ingen möjlighet att ta emot miljöfarligt avfall och byggmaterial.
Det är bostadsrättsinnehavaren skyldighet att själva forsla bort detta till återvinningscentralen och får därför själva kontakta Stockholn Vatten och Avfall (SVOA)

Närmaste större miljöstation/återvinning: Östberga Återvinningscentral
Där kan ni lämna in byggmaterial, vitvaror, badrumsattiraljer, dörrar, väggdelar, parkettgolv, färg, möbler, batterier, kemikalier, fett och sprayburkar.
För övrig info, gå in på Stockholm Vatten och Avfall



Tillbaka till innehåll