Lägenheten > Vatten och avlopp
Vatten och avlopp
(§) Mininimera risk för stopp i avloppet
Häll inte stekflott eller olja i diskhon, torka ur med papper och släng i hushållsoporna. Stora mängder av olja tex. töming av fritös lämnas till återvinningscentral.
Förebygg stopp genom att använda Yes i kombination med kokhett vatten med jämna mellanrum.
Rensa vattenlås och golvbrunnar med jämna mellanrum (se nedan).
(§) Inga avfallskvarnar
Följ länk för information.
(§) Mininimera risk för vattenskada
Ta för en vana att stänga av vattnet till diskmaskin och tvättmaskin när de inte används.
Kontrollera att avstängningskranar för tvättställ, dusch etc. fungerar.
Se till att slangar till tvätt och diskmaskin inte hänger lösa, är klämda eller fastsatta på ett sånt sätt att de kan skadas.
Stopp i avlopp eller dålig lukt
(§) Det är inte tillåtet att använda kemisk propplösare (tex. kaustik soda) i avloppen.
Vid stopp i diskhon/handfat, rensa vattenlåsen under handfat/diskho.
Vattenlåset under tvättstället öppnas i de flesta fall genom att skruvas av.
Golvbrunnen i badrummet har en insats, som bör tas upp och rensas med jämna mellanrum. Det finns risk för avloppslukt om tvålrester och hår får ligga kvar och torkar.
Var noga med att sätta tillbaks insatsen i exakt samma position som tidigare och fyll på vatten, annars finns risk att det kan lukta illa.
Ett tips: Häll lite diskmedel på tätningslisten innan insatsen sätts tillbaks. Det blir då lättare att trycka den på plats, så att det blir tätt och man slipper avloppslukt.
Ett tips: Häll lite diskmedel på tätningslisten innan insatsen sätts tillbaks. Det blir då lättare att trycka den på plats, så att det blir tätt och man slipper avloppslukt.
Även om man använder ett nät under golvrumsgallret, så måste man ibland ta upp insatsen då nätet inte tar hand om allt som orsakar lukt.
Om du inte kan utföra ovanstående åtgärder själv, går det bra att maila till föreningens VVS-firma niklas@ljungedling.se med kopia till styrelsen@hammarbystrand.org
Observera att kostnaden debiteras lägenhetsinnehavaren. Detta gäller också om stoppet kräver spolning av avloppssticket.
Misstänkt vattenskada
Avstängningskranar (Ballofixer)
För varje inkommande vattenanslutning finns det avstängningskranar (s.kBallofixer).
Dessa måste finnas väl synliga och lätta att nå om det skulle bli en vattenläcka. Motionera dem 2 gånger per år.
(§) Avstängningskranarna (Ballofixerna) får absolut inte täckas för eller byggas in. Ballofixerna är lägenhetsinnehavarens ansvar.
Avstängning av vattnet
Behöver du stänga av vattnet utanför lägenheten ska du maila till föreningens VVS-firma niklas@ljungedling.se med kopia till styrelsen@hammarbystrand.org. Detta skall ske minst 3 dagar innan vattenavstängningen. Avstängningen ska ske vid tidpunkt som är minst störande för övriga boende.
Meddela alla (även boende i närliggande portar) minst 3 dagar i förväg på vilken dag och mellan vilka klockslag avstängningen kommer att ske. Sätt även upp anslag på anslagstavlan och i hissen.
Kostnaden för att stänga av och sätta på vattnet (arbets- och reskostnader) bekostas av den som beställer avstängningen.
Legionellabakterien och varmvatten
Legionellabakterier finns naturligt i sjöar och mark. De kommer in i fastigheten med kallvattnet. I fastighetens undercentral värms kallvattnet upp och blir till varmvatten. Bakterierna förökar sig mellan 20 och 45 grader Celsius.
För att förhindra att bakterierna förökar sig måste varmvattnet i hela varmvattensystemet vara över 50 grader Celsius. Detta övervakas med jämna mellanrum med hjälp av kontrollsystemet från KTC.
Men om ni åker bort en längre tid, så finns det en viss risk att det kan finnas bakterier i det stillastående varmvattnet mellan själva varmvattensystemet och en tappkran/dusch i er lägenhet. För att åtgärda detta rekommenderas ni att när ni kommer hem igen spola varmvatten 1-2 minuter för att döda eventuella bakterier. Lämna badrummet och stäng dörren för att förhindra att vattenångan sprider sig i lägenheten.