Brf Hammarby Strand

Sidan uppdaterad 2024-09-23
Till innehåll

Vattenskador


Våra hus har åldrats en hel del sedan de byggdes och en tydligt indikator på detta är att antalet vattenskador i våra lägenheter ökar markant. Det hittills vanligaste orsaken till vattenskada är skadat ytskikt i närheten av golvbrunnen i badrummet.
Lägenhetsinnehavaren är ansvarig för underhållet i lägenheten. Se Din lägenhet/förebyggande underhåll för tips om underhåll och kontroll.
En vattenskada är en besvärlig, tidsödande kostsam process för alla drabbade, här nedan beskrivs hur du skall agera vid en misstänkt skada och hur skadehanteringen sedan går till.


Vid rinnande vatten, kontakta felanmälan:
- Ring Securitas 08-657 77 22 under jourtid Må-To 16-07, Fre från 13 samt Lör, Sön, och Helg dygnet runt. Se även under Felanmälan.
  Glöm inte att informera styrelsen genom mail till styrelsen@hammarbystrand.org.


Vid vattenskada eller misstänkt vattenskada
 
Kontakta styrelsen omgående. Viktigt!
Anmäl skadan till ditt Hemförsäkringsbolag.
 
Styrelsen anmäler skadan till föreningens Fastighetsförsäkring och Bostadsrättsförsäkring.
Den boende behöver inte själv anmäla skadan till dessa bolag.

Du blir kontaktad av en utredare från Fastkon för utredning av skadan. Utvärderingen kommer sedan att utgöra underlag för försäkringsbolagens bedömning av skadan och vad som täcks av försäkringen.

 
Åtgärder vid konstaterad vattenskada
 
Vid konstaterad vattenskada kommer skadat område att rivas och torkas ut. Detta utförs av ett företag som försäkringsbolagen och styrelsen anvisat (tar 2-8 veckor beroende på skadans omfattning).
Därefter sker en återuppbyggnad till tidigare standardnivå (tar ytterligare 2-8 veckor beroende på skadans omfattning). Önskar du standardhöjning får du själv betala mellanskillnaden.

Återställande efter vattenskada
För återställande efter en vattenskada krävs det en ansökan med specificering av godkända entreprenörer med rätta behörigheter.
Detta gäller om den boende vill anlita annan entreprenör för återställandet.
I ansökan ska det också framgå om det utförs någon förändring i placeringen av någon utrustning eller om någon annan renovering utförs i samband med återställandet.
Följande blankett ska i dessa fall alltid användas vid ansökan: Ansökan för återuppbyggande efter vattenskada.

Regler gällande själva åtgärdandet av vattenskadan Viktigt!
Själva åtgärdandet av vattenskadan måste följa de regler som gäller för ombyggnader/renovering. All information om detta finns under Ombyggnad och renovering, då förfarandet är detsamma.
Allt som finns angivet på denna sida ska följas, speciellt de regler som finns under delavsnittet "Regler under ombyggnaden/renoveringen".
Ett krav är att endast certifierade entreprenörer får anlitas.
   
Skadereglering (ekonomisk)
 
Din Hemförsäkring kan ersätta lösöre som skadats i samband med vattenskadan (minus självrisk och åldersavdrag, hör med ditt försäkringsbolag).
 
Bostadsrättsförsäkringen kan ersätta skada på ytskikt och den fasta inredningen (minus självrisk och åldersavdrag).
 
Fastighetsförsäkringen kan ersätta rivning och uttorkning samt eventuella skador på bjälklag mm.

 
Åldersavdrag
Ditt försäkringsbolag gör åldersavdrag på ytskikten i din lägenhet. Du får då själv i princip stå för mellanskillnaden upp till nypriset för ytskikten.

 
Skadeståndskrav
 
Om du anses ha vållat vattenskadan kan du bli skadeståndsskyldig både mot bostadsrättsföreningen och grannarna i fastigheten. Genom ansvarsskyddet i din hemförsäkring kan du få hjälp att hantera sådana skadeståndskrav.


Läckage från slitsar för vattenledningar

Vattenledningarna för varm-  och kallvatten till din lägenhet är dragna i slitsar i vissa väggar nära bad och kök. Vissa av dessa rörslitsar är försedda med inspektionslucka och skvallerrör. Det kan finnas en eller fler rörslitsar i er lägenhet. Luckorna kan antingen sitta nederst eller överst i slitsen, medans skvallerrörets utlopp (där sådant finns) sitter längst ner.
Ett oupptäckt läckage i en slits kan skada er lägenhet med rivning av både golv och väggar som följd. Det är därför som slitsen ska vara försedd med inspektionslucka och skvallerrör.
Att bygga in skvallerrörets utlopp eller helt enkelt ta bort det är därför inte tillåtet. Kontrollera därför gärna om era slitsar har inspektionslucka och skvallerrör synliga och lätt åtkomliga.
Det är också förbjudet att vid en ombyggnad av lägenheten bygga in eller ta bort inspektionsluckan och skvallerrör. Om inspektionslucka/skvallerrör vid ombyggnad saknas i en slits, så ska dessa installeras enligt reglerna i Säker Vatten.     
Tillbaka till innehåll